arch.


„A magyar népmese fontosságáról beszélni, a mesei élményt megtapasztalni kell…”

 

 

 

 

 

Leszkoven László vagyok, 1971-ben születtem Nyíregyházán. Mindig is szerettem a meséket, ám mélyebben azóta foglalkozok velük, mióta a gyermekeim megszülettek. Arról írok és beszélek, hogy az én – a mesék által is alakuló, formálódó – világlátásom szerint hogyan érint meg mindenkit a magyar népmese.

Meggyőződésem, hogy a magyar népmese egyedülálló a világon. Olyan kincs birtokában vagyunk, aminek értékét még annak ellenére nem látjuk igazán, hogy nap, mint nap a kezünk ügyében van. A népmese utánozhatatlan és néhány mondatban elmondhatatlan módon, egyszerűen, mégis hihetetlenül sok szinten képes erőt sugározni. Magától értetődően, természetesen.

A magyar népmese őserővel bír és ősi energiákat – bátran mondhatjuk – teremtő erőket mozgat meg. Igaz lehet, hogy mindenkinek megvan a maga magyar népmeséje, melyben magára talál, az életére ismer, de minden egyes népmese tartogat mindenki számára meglepetést. Útmutatók és útravalók – a magyar lélek iránytűi. Nincs olyan lelki vagy érzelmi probléma, akadály, aminek leküzdésére ne találnánk a magyar népmesékben segítő, emelő gondolatokat.

A magyar népmesekincs rendkívül gazdag, más népek meséihez képest már a számadatokat tekintve is. A népmese gazdagsága azonban leginkább a belső – kifejtésre váró, rejtett – tartalom megismerése során mutatkozik meg leginkább. Minden mesének számtalan értelmezése lehetséges, annak megfelelően, hogy ki a befogadó – olvasó vagy mesehallgató. A magyar népmese ugyanis közvetlenül dolgozik a magyar lélekkel, a mesei élmény elérése ezért is mindenki számára adott és egyedi: mindenkinél és mindenkor más és más. A fő mondanivalók mellett mindenki a maga számára bontja ki az éppen aktuális mondanivalót, azt, aminek megértésére, felismerésére az adott időpontban vagy életszakaszban a legnagyobb szüksége van. A magyar népmese ugyanis lélek-érzékeny teremtmény, nem véletlen, hogy a mesetudományok is elismerik: a mese és a lélek dolgoznak egymással.

A könyveimben, írásaimban és előadásaimban éppen ezért igyekszem felhívni rá a figyelmet, hogy nincs egyetlen helyes értelmezés, mert a mese mindenki számára az éppen neki való ajándékokat tartogatja.

Aki nem hiszi, járjon utána…